Intrebari si raspunsuri privind functionarea panourilor solare
- CONSIDERAŢI UTILIZAREA PANOURILOR SOLARE CA FIIND O NECESITATE ŞI O INVESTIŢIE DE SUCCES?
Categoric DA. În multe ţări din Uniunea Europeană (exemplu: Germania), subvenţia pentru energie neconvenţională este foarte mare, deasemenea sunt ţări care nu eliberează autorizaţia de construcţie dacă imobilul nu are sisteme pentru energie neconvenţională (exemplu: Israel, Suedia).
- FUNCŢIONEAZĂ PANOURILE SOLARE ATUNCI CÂND ESTE NOR?
Răspunsul este DA.
Principiul de funcţionare al panourilor solare este următorul: radiaţia infraroşie a soarelui (care nu înseamnă neapărat razele de soare) încălzesc suprafaţa tubului vidat. Acest tub este vidat şi este alcătuit din 3 straturi care absorb şi amplifică această radiaţie încălzind apa până la 80 de grade Celsius. În situaţia în care cerul este complet acoperit de nori randamentul scade, apa nu se mai încălzeşte, dar datorită izolaţiei de spumă poliuretanică ultradensă temperatura se păstrează şi câteva zile.
- FUNCŢIONEAZĂ PANOURILE SOLARE IARNĂ, CÂND TEMPERATURA ESTE NEGATIVĂ?
Panourile solare cu tuburi vidate pot funcţiona şi la temperaturi mai scăzute de -30 grade Celsius. Trebuie să vă informăm că iarna, când temperaturile sunt negative, funcţionează numai panourile solare cu tuburi de sticlă vidate de tip termos cu heat pipe, deoarece principiul de funcţionare al acestora se bazează pe absorbţia radiaţiei infraroşii din domeniu vizibil al luminii solare numai de către elemente care sunt foarte bine izolate termic faţă de mediul exterior (exemplu: tuburile de sticlă vidate de tip termos cu heat pipe).
- CU CE ESTE IZOLAT PANOUL SOLAR SOLARO?
Panourile solare SOLARE sunt izolate doar cu poliuretan de înaltă densitate cu grosimea de 50 mm. Acesta are cel mai mic coeficient de pierdere de temperatură şi, în plus, poliuretanul asigură o rezistenţă mecanică foarte bună panoului solar deoarece în procesul de polimerizare acesta se lipeşte de pereţi. Practic în cazul unui panou solar nepresurizat avem 2 rezervoare (unul exterior şi unul interior) izolate de un strat de spumă poliuretanică prezentat mai sus. În cursul nopţii izolaţia va menţine temperatura în boiler, aceasta scăzând doar cu 5-7 grade Celsius.
- CARE ESTE PERIOADA DE GARANŢIE PENTRU PANOURILE SOLARE SOLARO?
Conform legislaţiei din România, garanţia standard a produselor SOLARO este de 2 ani. Materialele din care sunt realizate panourile solare SOLARO sunt: sticlă, cupru, aluminiu heloxat, duraluminiu, inox, poliuretan, cauciuc siliconic, s.a. Toate aceste materiale au o durată medie de viaţă mai mare de 25 ani. Garanţia unui panou solar poate fi ori cât de mare, chiar şi 25 ani.
- POT PANOURILE SOLARE SĂ ÎNLOCUIASCĂ COMPLET ÎNCĂLZIREA TRADIŢIONALĂ BAZATĂ PE COMBUSTIBILI SOLIZI, GAZ SAU ELECTRICITATE?
Energia produsă de panourile solare reprezintă un aport la încălzirea unui imobil cuprins între 25% în lunile de iarnă şi 70% primăvară, toamnă. Creşterea aportul de energie este condiţionată de numărul de panouri, suprafaţă şi izolaţia termică a imobilului.
- EXISTĂ RADIAŢIE SOLARĂ SUFICIENTĂ ÎN ROMÂNIA PENTRU CĂ INVESTIŢIA ÎNTR-UN SISTEM CU PANOURI SOLARE PENTRU APĂ CALDĂ SĂ FIE RENTABILĂ?
Categoric DA. România se află în a doua zonă europeană cu un nivel de insolaţie foarte bună după cum rezultă din studiile făcute de Uniunea Europeană, energia solară are un maxim de 1600kWh/m2 în zona Dobrogea şi de 1250 kWh/m2 în nordul ţării şi la munte.
- SISTEMELE SOLARE PENTRU PRODUCEREA ENERGIEI TERMICE SE POT UTILIZA ŞI ÎN CADRUL SOCIETĂŢILOR COMERCIALE?
Cu certitudine. Dacă agentul termic pe care îl utilizează societatea comercială pe fluxul de fabricaţie trebuie să aibă temperatura de 500 C – 800 C investiţia este un mare SUCCES fiindcă energia termică produsă de panourile solare este consumată în totalitate, tot timpul anului. Exemple de instituţii care pot înveşti cu succes în sisteme complexe cu panouri solare: spitale, şcoli, case de bătrâni, hoteluri, moteluri, pensiuni, măcelării, patiserii etc.
- ÎN CÂT TIMP SE AMORTIZEAZĂ O INSTALAŢIE CU PANOURI SOLARE?
Un panou solar care produce numai apă caldă menajera se amortizează în maxim 2 ani indiferent ce tip de energie înlocuieşte.
- CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ SE SPARGE UN TUB DE STICLĂ?
Sticla utilizată pentru fabricarea tuburilor este de tip borisilicat 3.3 fiind rezistenta la grindină cu diametru de până la 30 mm. Dacă totuşi se întâmplă acest eveniment, construcţia panoului fiind modulară, tuburile se schimbă foarte uşor, iar noi vă livrăm din stoc piesele de care aveţi nevoie. Mai mult decât atât toate panourile solare nepresurizate SOLARO vin cu tuburi de rezervă gratuite, astfel le puteţi înlocui instant la nevoie. Panourile solare presurizate pot funcţiona în condiţii normale chiar dacă un tub s-a spart.
- SE POT FOLOSI PANOURILE SOLARE LA ÎNCĂLZIREA APEI DIN PISCINĂ?
Orice tip de panou solar poate fi utilizat pentru încălzirea apei din piscină, chiar este indicat utilizarea panourilor pe timp de iarnă pentru aport la încălzire iar pe timp de vară la încălzirea piscinei. În plus, noi avem panouri solare dedicate încălzirii piscinelor.
- PANOURILE SOLARE NEPRESURIZATE CU REZERVOR DEASUPRA TUBURILOR FUNCŢIONEAZĂ ŞI IARNA?
Deşi apa nu îngheaţă în rezervorul panoului solar sau în tuburi, noi vă recomandăm să nu utilizaţi panourile pe timp de iarnă. Explicaţia este următoarea: iarna nopţile sunt foarte lungi, temperaturile sunt foarte scăzute, apa care se consumă circulă între panoul solar şi locul de consum prin exterior, diametru ţevilor este mic, în aceste condiţii extreme apa care se află în ţevi va îngheţa.
- ESTE INDICAT SĂ SE MONTEZE FIR PENTRU DEGIVRARE PE ŢEVILE EXTERIOARE?